Skvalderkål

På skvalderkål (Aegopodium podagraria) findes fire forskellige galler, lavet af forskellige organismer. Tre svampe og en bladloppe. Alle fire arter er lette at finde, hvis man går på jagt i en skvalderkålmark. På en dag lykkedes det at finde alle fire på det samme sted. Der må gerne være lidt fugtigt.

Svampen Puccinia aegopidii

På undersiden af bladet findes denne galle, der skyldes en svamp. Selve gallen er lys gul med en del brune til sorte pletter, der skyldes svampesporene.  Gallerne sidder i forbindelse med en bladnerve, eller som det ofte sker, på selve stilken, hvor den optræder som aflange, op til 2 cm lange, galler.

Skvalderkålbladloppe (Trioza flavipennis)

Bladgalle af skvalderkålbladloppen findes på bladets overside. ”Bulerne” der ifølge ”Galler” skyldes ”de unge larvers sug eller evt. hunnens æglægning” bliver op til 6 mm. Ved at se godt efter, kan man være heldig at se både æg og nymfer.

Svampen Protomyces macrosporus 

En opsvulmet bladstreng kan være tegn på gallen af svampe Protomyces macrosporus. Men for at være helt ærlig, så er jeg ikke helt sikker på denne art endnu.

 

 

Svampen Plasmopara nivea

Lysegrønne pletter på oversiden af bladet er det første tegn man ser. Vender man bladet om afsløres en række filtagtige pletter. Dette skyldes en ægsporealge, Plasmopara nivea, som på trods af navnet altså hører til svampene. 

Plasmopara nivea
 (set fra undersiden)