Liv i lorten?

Hvad gemmer der sig i en kokasse, hestepære eller fårelort? Grav ned i en grænseoverskridende oplevelse, hvor biodiversitet og naturforvaltning er nøgleordene.

Tag med naturvejlederen fra Trente Mølle på oplevelse i en hel ny verden – en verden, der mylder med et liv, de færrest drømmer om. Sammen uddriver klassen i små grupper biller og andre dyr fra en række gødningstyper fra forskellige græsædere. Med udgangspunkt i mødet med vores gødningsbiller, der er blandt vore mest truede insekter, sætter vi fokus på emner som naturvidenskabelige arbejdsmetoder, biodiversitet , naturforvaltning og truede dyrarter. Emnet kan tilpasses flere forskellige faglige områder.

Efter en introduktion til området gennemgår vi, hvordan man driver dyrene ud af de forskellige typer lort. Eleverne deles op i små grupper, der bliver udstyret med feltudstyr. Uddrivningskar, vand, planteskovle, samleglas, observationsskemaer, plasthandsker, desinfektionssprit, håndklæder og meget mere. Grupperne går nu på jagt i området og samler biller ind. For nogen er det en meget grænseoverskridende ting at skulle arbejde med lort, men ofte glemmer eleverne alt om, at ”det er ulækkert”, når de først møder det mylder af liv, der er i en kokasse.

Der indsamles møgbiller, møgkær og møggraver og skarabæer, så det er en lyst. Vi bestemmer dyr, og eleverne overvejer spørgsmål som: Hvordan kan det være, at der er forskel på livet i de forskellige typer af lort og i forskellige aldersstadier af lorten? Hvorfor tror I, der er så mange forskellige her, og der måske er færre på en almindelig mark? Hvorfor er det fedt at bo i en lort? Hvad kan lorten tilbyde dig som beboer? Derudover berører vi emner som:

  • Truede dyrearter – tiger- contra månetorbist.
  • Landbrug før og nu. Økologisk/konventionelt landbrug.
  • Biodiversitet – hvorfor er det vigtigt.
  • Tilpasning til et liv i sus og lort, men hvor tingene skal gå meget stærkt, hvis man vil være med.

Efterbehandling: Turen egner sig fremragende til at indgå i forskellige undervisningsforløb omkring de ovenfor nævnte emner, men kan også sagtens stå for en oplevelse i sig selv. Vi anbefaler, at man i forbindelse med lejrskoler kobler den sammen med et eller flere af emnerne i pakken ”Hjælp Naturen”.

Er I på lejrskole, kan vi tilbyde et forløb, hvor eleverne som rigtige entomologer prøver at sætte dyr på nål, og klassen kan få en lille samling af de indsamlede dyr med hjem. Her kan vi ikke undgå at komme til at snakke morfologi. I kan også tage dyr med hjem og selv arbejde videre med dem senere (dyrene skal blot fryses ned).

Alderstrin: Fra 4. klasse og op. Også fremragende til voksne. 

Tidsforbrug: 2-3 timer.

Sted: Trente Mølle går, men langt bedre er forløbet til Lærkedal og Sundbakkerne. Helt suverænt er det i Svanninge Bakker og på Bobakkerne på Helnæs, der rummer en særdels spændende møgbillefauna.