Trente

SITE SLOGAN

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vi får meget ofte forespørgsler på ture omkring dyrespor. Når det gælder spor i sneen, er sådanne ture desværre særdeles svære at planlægge.  I øjeblikket går der jo til tider rigtig langt imellem, at muligheden byder sig til. Er der sne, er det til gengæld rigtig spændende at gå på sporjagt, og eleverne synes, det er sjovt. Hvad er der sket her? Hvem har gået her? Og se, her har de krydset hinanden!

Vi trodser al snak omkring klimaforandringer og tror på sne - også i fremtiden. Derfor prøver vi  at byde ind med et par spor, vi ofte ser på Trente Mølle. Da det fotografisk er lidt svært at fotografere spor (hvidt i hvidt), har jeg valgt at give dem rigeligt med kontrast, så man kan se lidt mere af detaljerne. Til gengæld er farverne ikke helt ægte.

Så gælder det bare om at komme af sted, inden sneen igen er væk - evt. med en god bog om spor og en kande kakao i rygsækken.

God fornøjelse.

Hare.

Et af de letteste spor at kende er harens. Her ses et typisk spor efter en haren. Til venstre ses de 2 bagfodspor omtrent side om side.Til højre de 2 spor fra forpoterne på en næsten lige linie. Afstande mellem de enkelte spor i hele sporegruppen afhænger af, hvor hurtig haren har bevæget sig.

Til højre ses en række harespor hen over stubmarken. Hvilken vej er haren løbet?

harespor-i-sneen

 

harespor_i_sneen2

 

Fugle.
Fuglespor kan være svære at bestemme. Men læg mærke til de meget karakteristisk mærker, vingerne afsætter, som er de tynde streger mellem de egentlig spor.  Hvilken fugl, der har været her, fandt SFO´en fra V. Hæsinge Skole desværre aldrig ud af. Men når vi på Trente finder spor, er vi helt sikker på, de straks blive lagt ind på denne side.
fulgespor_i_sne
spor-i-sneen-m-hoest

At går på sporjagt i sneen er lidt som at være detektiv. Hvad er der mon sket på billedet her til højre?

Det er rigtigt - det er aftryk af en par fugle i kamp. Aftrykket fra vingerne ses tydeligt. At komme tættere på og finde ud af, at det er fra en solsort - kræver nok at man har et størrelseforhold at forholde sig til.

Men her er der tale om aftrykket fra et par solsorte, der ved foderbrædtet kæmpede om et æble.

 

Til højre se et tydeligt spor efter en kat af en slags. Ser du et spor som dette ude i skoven, vil vi nok anbefale, at du skynder dig hjem. Her er nemlig tale om et løvespor, som Morten har skudt i Odense Zoo!

Men kattesporet er  bygget op på samme måde - bare noget mindre.. 

spor-i-sneen-loevespor
At gå på sporjagt og prøve at aflæse historien kan være sjovt og meget lærerigt. Prøv at se, om du kan tyde de 4 billeder herunder, og se om du kan regne ud, hvad der er sket - svaret kommer til sidst.

Sporhistorie_foto_1_31-01-12 Sporhistorie_foto_2_31-01-12
1. Det hele starter her. 2. De første spor i sneen.

Sporhistorie_foto_3_31-01-12

3 + 4.  Hen over sneen det går....

Sporhistorie_foto_4_31-01-12
Sporhistorie_foto_5_31-01-12 5. Og her er det så endelig slut..... livet kan hårdt...

Har du gætte hvad der er sket?

Historien er, at et sort egern er kommet ned fra grantræet formentlig for at søge føde, er løbet rundt på jorden, for til sidst at blive taget af en musvåge. Sidste billede viser aftrykket at musvågens fjer, da den i kampen fastholder egernet for slå det ihjel. 

Og hvordan kan vi så være så sikker på det? 

Det hele skete lige for øjenene af os ved kanten af søen på Trente Mølle. En imponerende kamp, hvor det sorte egern blev den store taber.