Trente

SITE SLOGAN

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Skvalderkål

 

Ingen tvivl om at Skvalderkål er en af vores favoritter, og så er den jo herlig nem at få fat i. Men lad det være sagt med det samme, man kan nok næppe spise sig ud af problemet i haven – men når den nu er alligevel er der, så prøv en af følgende opskrifter. Og bliver man bidt af det, så slå et område i haven jævnligt med plæneklipperen, så har man friske unge blade hele sommeren. Og det er det unge friske skud, der er de mest lækre, især hvis det gælder til salater og. lign. På billedet ved siden af kan du se et helt friskt skud, der endnu er blankt - så bliver det ikke bedre....

  skvalderkaal_tm_30-04-10

 

Pesto lavet af skvalderkål er en rigtig forårsbasker - fyldt med vitaminer. Grundprincippet er det samme, og der er god muligheder for at eksperimentere med forskellige typer af ost, nødder og olier. Det letteste er at naturligvis at smide det hele i en blender og tilsætte olie, så konsistensen bliver, som man ønsker det. Men med et skærebræt, en god kniv og en skål, så kan man selvfølgelig også vælge at lave den on location

 Skvalderkålspesto 1.

50 g skvalderkål – (friske unge blade er bedst)
40 g mandler
40 g fast ost – (jeg bruger gerne en Rød Prima Donna)
Saft fra 1 lime eller ½ citron
1-2 fed hvidløg
Salt og peber
Jomfru olivenolie efter behov, så det opnår den rette konsistens.

Skvalderkålspesto 2.

80 g skvalderkål – (friske unge blade er bedst)
50 g nødder
50 g parmesanost
Saft fra 1 lime eller ½ citron
1-2 fed hvidløg
Salt og peber
Koldpresset rapsolie efter behov, så man opnår den ønskede konsistens.

      

der-indsamles-skvalderkaal

Kartoffelpizza med Skvalderkålspesto

Her er en opskrift, man aldrig går galt af, og som hos os ofte er nødløsningen, hvis vi ikke lige har fået handlet ind.

Dej ( til 2 pizzaer):

25 g gær
2½ dl lunkent vand
ca 400 g hvedemel (så det passer)
1½ tsk salt
1 tsk sukker
1 spsk. olivenolie.

Fyld:
Skvalderkålspesto – svarende til pesto af knapt 50 g. skvalderkål. Personligt synes jeg, at Pesto nr. 1 er den mest velegnede.
2-3  stk bagekartofler (andre kartofler kan sagtens bruges).
Kapers
Salt
Olivenolie
50 g parmesanost.

 

kartoffelpizza_med_skvalderkaalspesto

 

Rør gæren ud i vandet, tilsæt salt, sukker og olie og ælt melet i. Ælt dejen, til den er smidig og elastisk.
Dejen hæver til dobbelt størrelse i ca. 1 time.
Kartoflerne skrælles og skæres i tændstikstynde stænger. Det er meget vigtigt, at de ikke bliver for tykke, da de så ikke vil blive bagt rigtig og få den rigtige sprødhed.
Kartoffelstængerne blandes med en god sjat olivenolie, salt og evt. en spsk. tørrede krydderi. Oregano, basilikum, eller noget ude fra naturen.
Dejen rulles tyndt ud, så man får 2 tynde pizzaer.
Pestoen smøres på i et jævnt lag på hele pizzaen.
Kartoflerne lægges på. Det er vigtig at lagene ikke bliver for tykke, da kartoflerne så ikke vil blive bagt ordentligt.
Drys godt med kapers. Et par spiseskefulde eller 3 til hver.
Parmesanosten drysses i et tyndt lag ud over pizzaen,

Bag pizzaen ved stærk varme (225-250 grader) midt i ovnen i 10-15 minutter, indtil den er sprød i bunden, og kartoflerne er bagte. Eller endnu bedre i en brændfyret ovn. Har I ikke en selv, så besøg evt. "Kys Frøen".

Det er meget vigtigt at kartoflerne skæres tyndt ud og at bunden ikke bliver for tyk.

Server en frisk skål salat til.