Trente

SITE SLOGAN

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
I Galleriet vil vi forsøge at lave en side, hvor man kan finde navnet på nogle af de galler, man kan finde på  på en tur rundt på Trente Mølle, Lærkedal eller et andet sted i naturen. Gå ud i listen til venstre og find  den plante du har fundet gallen på, og billeder af forskellige galler vil vise sig.  Nogle planter er værter for mange forskellige galler, mens andre har forholdsvis få. Vær opmærksom på at det findes mange mange flere galler end dem der er vist her på siden, men vi bygger stille og roligt ud. Så finder du en galle, der ikke er her på siden, så hører vi gerne om det, specielt hvis den er fundet på Trente Mølle eller på Lærkedal. I fremtiden håber vi også at få tid til at lave undervisningsoplæg omkring gallerne. En facinerende og meget anderledes verden. God jagt.
 Andricus kollari Laerkedal  Andricus cuvator 1 001  gab langeland 3
 galler på ask  Tidselbåndflue foto Leif H Sørensen  Pediaspis aceris

 

Urophora jaceana (en båndflue)

Ser man godt efter på et område med almindelig knopurt, Centaurea nigra, vil man til tider kunne se knopper der ser ud som om de ikke rigtig trives. Blomstring bliver lidt mærkelig, som om der er noget galt. Prøve man at trykke på knoppen, så viser det sig at den er helt hård/forveddet, og ikke som de andre knopper let kan trykkes sammen.

 urophora jaceana-vesteregn

Prøver man at skærer en op på langs, så viser der sig en til flere små hvide larver med et sort hovede inde i gallen. 3,5 - 4,5 mm lange, og altid lodrette, i hvers sit lille kamre. Billederne her er taget i sidste halvdel af juli. Lidt længere henne på sæsson vil man kunne finde små pupper i stedet for. 

 urophora jaceana-galle-flere-larver
Gallen skyldes båndfluen, Urophora jaceana, der har lagt sine æg i bunden af blomsterkurven på almindelig knopurt.  urophora jaceana enkelt larve
urophora jaceana