Blomster i januar

Rød Hestehov (Petasites hybridus)

I januar er der ikke mange blomstrende planter på Trente Mølle. Men er vinteren mild, kan Rød Hestehov allerede blomstre her. Denne meget karakteristiske blomst, der tilhører kurveblomst familien, står langs bækken mellem “vandkunsten” og mølledammen samt ved kilden. Rød hestehov sætter blomst, før den får blade, og først langt senere kommer de store blade. Det er bladene, der har givet den navnet hestehov, idet bladene – med lidt god vilje – godt kan minde om en sådan. Det er nok i virkeligheden ligheden med følfod, der har større lighed med en hestehov, der har givet den navnet.

Planten er formentlig indført af middelalderens munke som lægeplante, muligvis i forbindelse med den sorte død i 1300-tallet. Derfor findes den også oftest omkring herregårde, voldsteder, gamle borgruiner og lignende steder.
Planten har mange andre navne – bedst kendt er nok tordenskræppe, men også pestilensurt er kendt og brugt. Måske fordi planten har været brugt mod pest, eller måske fordi den ikke er til at komme af med igen, når den først har indfundet sig – den er selv blevet en pest…..

På Trente oplever vi ofte at hestehoven blomstrer allerede i januar. Men når så frosten kommer for alvor, bliver de fleste knopper svedet af. Men i bækken er temperaturen rimelig konstant og over frysepunktet – på billedet herover ses en knop der klarede sig i bækken – fotograferet 9. januar.

På Trente Mølle varsler den om nogen forårets komme, og det er en af de vigtigste planter for de første pollensøgende insekter. På solskinsdage i februar og marts kan her være et mylder af bl.a. bier og fluer, og det er ofte her, vi ser de første sommerfugle søge føde. Børn elsker at lave hatte af hestehovens blade, lave både eller bruge dem som paraplyer. På Trente Mølle bruger vi dem  til at pakke kød ind i ved grubestegning eller lignende, ligesom de er gode til tallerkener – det er så dejligt nemt at vaske op bagefter.

En citronsommerfugl besøger en Rød Hestehov en forårsdag – dog ikke allerede i januar.