Hvidtjørn

Hvidtjørn kan indeholde overraskende mange forskellige slags galler. Ikke store iøjnefaldende galler, men går man på jagt, vil man let kunne finde nogle af dem. Her er vist et par af de mest almindelige. Flere er forhåbentlig på vej.

Galmiden Phyllocoptes goniothorax

Denne ca.  2 mm smalle randrulning skyldes en lille mide. Åbner man gallen vil man, under stor forstørrelse, se en masse små hvidgule hår, hvoraf miden suger sin næring. Senere kan hårene blive brune. Man vil også kunne se miden kravle rundt mellem hårene. Gallen er meget almindelig og findes let på hvidtjørn i maj/juni måned. Om vinteren overvinter mide i knopper, eller barkspalter og så snart bladende springer ud, angriber den de unge blade og forudsager bladrulningen.

Galmiden Eriophyes crataegi

(sym. Aceria crataegi)

Gallen dannes af en galmide, og kan oftest ses i meget tætte bestande på et blad. I starten er gallen lysegrøn, men den bliver mere og mere brun med alderen. Åbningen kan være både foroven og forneden på gallen. 

Enekølle-Bævrerust (Gymnosporangium clavariiforme)

En galle, der dannes af en svamp, og som har værtsskifte med enebær, så for at svampen kan trives, skal der være tjørn og enebær i nærheden af hinanden. På øverste billede ses svampen og dens galle på tjørn, på nederste billede ses gallerne på enebær. Unægtelig noget forskelligt udseende.