Snog

Snogen (Natrix natrix) – Danmarks største slange.

På Trente Mølle er der en god bestand af snoge, og ofte støder man på en snog, når man går rundt i området. Snogen kendes let på de 2 gule nakkepletter, og den i øvrigt helt sorte krop. Hugormen, der modsat snogen er giftig, kendes let på en zig-zag stribe på kroppen, men den kan dog ind imellem optræde i helt sorte former, men her er det altså de to gule pletter, der er afgørende. Desuden har vi aldrig set en hugorm på Trente Mølle, men det er jo ingen garanti.

Kigger man slangerne dybt i øjnene, så vil man opdage at snogen har en rund pupil, mens hugormen har en skarp, lodret pupil.

Snogen kan blive ret stor, og en voksen hun kan blive op til 140 cm lang, og vi har på Trente haft en på 120 cm.  Hannen bliver sjældent mere end 80 cm.

Mange børn har prøvet at fange og tage en snog forsigtig op i hånden, når de besøger Trente Mølle, og det er altid en kæmpe oplevelse. Og måske er det den største  oplevelse for dem, der har oplevet snogens forsvar; et meget ildelugtende sekret, som den udskiller fra gattet. Og få man det på tøjet eller hænderne, så er det næsten ikke til at vaske af igen, og man glemmer med garanti aldrig den oplevelse.


På Trente Mølle er det lettest at opleve snogen, når den en varm forårsdag kommer frem og lægger sig i solen for at få varmet kroppen op. Lister man forsigtig rundt og kigger på de solbeskinnede pladser ved søbredden, omkring stenene i diget mellem hovedhuset og mølledammen, vil man ofte kunne være heldig at se en snog.  Eller man ser den, måske smukkest, når den med løftet hoved svømmer over mølledammen på jagt efter frøer eller små fisk.

God fornøjelse, og husk at snogen som alle andre danske padder og krybdyr er totalfredet.