Mjødurt

I Danmark har vi 2 arter af mjødurt – Alm. Mjødurt og Knoldet Mjødurt. Den første gror hovedesagligt på tør, åben og sandet bund, mens Alm. Mjødurt fortrækker mer fugtig og våd bund. På begge arter findes en del galler, dog ikke de mest iøjnefaldende. Flest arter finde på Alm. Mjødurt, men et par stykker finde på Knoldet Mjødurt.  På Trente Mølle er Alm. Mjødurt meget alm.

Mjødurt-galmyg –  Dasineura ulmaria.

Meget alm. på blade af alm. mjødurt.Gallen der ses på begge sidder af bladet, bliver op til 4 mm stor, men kan dog vokse sammen med andre galler, så den synes større. Ofte kan man finde rigtig mange på samme blad. 

Vender man bladet om – vil man se en meget karteristisk hvid og spids “top”.

Inde i galle findes en lille larve, der forpupper sig inde i selve gallen. Når gallen er moden, åbner den sig på undersiden og den nyklækkede myg kan kravle ud.

Galmyggen – Dasineura pustulans

Formentlig lige så alm. som ovenstående, men en art man let overser. Selve gallen er omkring 1 – 2 mm. stor, men rundt om optræder en lyse ring på op til 5-6 mm. Ser man gallen fra undersiden af bladet, er der en lille fordybning. 

Larven der i selvfølgelig ikke er ret stor er i dette tilfælde hvid. Modsat ovenstående forpubber denne art sig  i jorden under planten. 2 generationer om året.  

Almindelig mjødurtrust – Triphragmium ulmariae

Denne bladgalle findes på Alm. Mjødurt på bladnerverne og bladstilken. En tilsvarende art (Triphragmium filipendulae) findes på Knoldet Mjødurt.  Svampen danner her sommerspore, mens der senere dannes andre sporetyper, som dog ikke danner galler.