Blomster i marts

Vintergæk (Galanthus nivalis)

Rundt omkring ved Trente Mølle står en del vintergækker. Disse er i sin tid plantet af beboerne på møllen, men er nu forvildet, så den står flere steder i skoven. Vintergækken og dens nære slægtning Dorothealiljen er eksempler på planter, vi har indført til haven, men som i dag findes forvildet i mange danske skove.

Dens lidt sære navn skyldes at den driver gæk med vinteren og lader sommeren komme til. 

Alle kender vi til gækkebrevet, som i dag nok er mest almindeligt mellem børn, eller når børnene skal se, om de kan narre et påskeæg fra bedsteforældrene eller lignende. Men sådan har det ikke altid været, og oprindelig var gækkebrevet en elskovspant mellem forelskede unge mennesker. Og som en helt særligt dansk skik, lagde man altså en forårsblomst ved gækkebrevet, i langt de fleste tilfælde en vintergæk….

Jeg sender dig en gave, – en blomst ud af min have.
Den nylig kommet er af den for frosne jord,
jeg sender den til dig, min lille ven så blid.
Ha, ha, nu er du gækket
og brevet det er brækket.
Det er trykt i Ribe og skrevet i Rom…
gæt nu selv, hvorfra det kom…

(Skårup 1860)

Hassel (Corylus avellana)

De fleste kender hasselbuske, om ikke andet så for dens eftertragtede nødder. Alle har vel også lagt mærke til hasselens hanrakler, mens de færrest måske har set den lille smukke hunblomst, der sidder i spidsen af knoppen.  Kigger man godt efter, vil man se en lille rød blomst, der ikke syner af meget, men som er en rigtig forårsbebuder. Hassel blomstrer, inden bladene springer ud, normalt fra februar til april, men i milde vintre kan det ske allerede i januar.

Hassel er altså tvekønnet, dvs. at den både har han- og hunblomster.  På samme busk blomstrer disse oftest med 2- 3 ugers mellemrum. På den måde undgås indavl, da planten så ikke selvbestøves.

Den karakteriske blomst i spidsen af en knop.

Her ses hanrakler en forårsdag i marts.