Skvaderkål - Aegopodium podagraria

På skvalderkål findes 4 forskellige galler, lavet af forskellige organismer. 3 svampe og en bladloppe.  Alle 4 arter er lette at finde, hvis man går på jaft i en skvladerkålmark, og på en dag lykkedes det at finde qlle 4 på det samme sted. Der må gerne være lidt fugtigt.

Puccinia aegopidii

På undersiden af bladet findes denne galle, der skyldes en svamp. Selve gallen er lys gul, med en del brune til sorte pletter, der skyldes svampesporene.  Gallerne sidder i forbindelse med en bladnerve, eller som det ofte sker på selve stilken, hvor den optræder som aflange, op til 2 cm. lange, galler.

Skvalderkålbladloppe – Trioza flavipennis

Bladgalle af skvalderkålbladloppen findes på bladets overside. ”Bulerne” der ifølge ”Galler” skyldes ”de unge larvers sug eller evt. hunnens æglægning” bliver op til 6 mm. Ved at se godt efter kan man være heldig at se både æg og nymfer.

Protomyces macrosporus 

 

En opsvulmet bladstreng kan være tegn på gallen af svampe protomyces macrosporus.   Men for at være helt ærlig så er jeg ikke helt sikker på denne art endnu.

 

 

Plasmopara nivea

Lysegrønne pletter på oversiden af bladet er det første tegn man ser. Vender man bladet om,s afsløres en række filtagtige pletter. Dette skyldes en ægsporealge. 

 

Plasmopara nivea
 (set fra undersiden)