Skvaderkål

På skvalderkål findes en række forskellige galler, lavet af forskellige organismer. Desværre er disse ret dårligt beskrevet, og på dansk er det næsten umuligt af finde noget som helst. Også i den store svenske gallebog ”Galler” kommer man flere gange til kort. Nedenstående er derfor for det meste bestemt via diverse internetsider, og det giver naturligvis nogen usikkerhed.

Puccinia aegopidii

På undersiden af bladet findes denne galle, der skyldes en svamp. Selve gallen er lys gul, med en del brune til sorte pletter, der skyldes svampesporene.  Gallerne sidder i forbindelse med en bladnerve, eller som det ofte sker på selve stilken, hvor den optræder som aflange, op til 2 cm. lange, galler.

Skvalderkålbladloppe – Trioza flavipennis

Bladgalle af skvalderkålbladloppen findes på bladets overside. ”Bulerne” der ifølge ”Galler” skyldes ”de unge larvers sug eller evt. hunnens æglægning” bliver op til 6 mm.  

Plasmopara aegopodii

Lysegrønne pletter på oversiden af bladet er det første tegn man ser. Vender man bladet om, afsløres en række filtagtige pletter. Dette skyldes, så vidt jeg har kunnet finde ud af, svampen Plasmopara aegopodii.  

 

Plasmopara aegopodii (set fra undersiden)