Trente

SITE SLOGAN

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Fiskehejren

På Trente Mølle har vi ofte besøg af fiskehejren. Denne store fugl med et vingefang på 160 til 170 cm. og en længde på 80 til 100cm. holder meget af at spankulere rundt i den ”øverste” sø, eller mere korrekt, den vestligste af vores søer.

 Her spankulerer eller står den langs sivkanten for at finde et bytte. Det får den ofte, for der er en stor mængde fisk i denne sø. Det er især skaller, der er talrige her.

Ellers går den på fiskeri langs bækken og ved selve mølledammen. Her tager den frøer, fiskeyngel, større fisk, mus, mosegrise og sågar snoge, som den fanger med sit lange dolkformede næb, som den lynhurtigt hugger til mod byttet med.

Når du kommer til Trente Mølle, så gå forsigtigt frem ad stien mod det gamle klækkehus og hold øje med kanterne rundt om søen. Er du heldig, så står fiskehejren få meter fra dig. Men gå stille, for det er en sky fugl.

fiskehejre_ved_trente_moelle
fiskehejre_i_traeet

Men se også efter i de store træer rundt om søerne. Her sætter hejren sig ofte for at tage et hvil.

Fiskehejren bruger også høje træer til at bygge sin rede i. I reden, der bygges af grene og kviste, lægger hunnen 4 – 5 lyst blågrønne æg først i april.  Før i tiden mente man, at fuglen havde to huller i bunden af reden, som den kunne stikke sine lange ben ud af, så den kunne komme ned og ruge på sine æg. Men i dag er vi jo heldigvis klogere!!

Fiskehejrene samler sig i kolonier, som oftest findes ved fjorde, søer og vådområder, hvor der er rigeligt med føde. Antallet af reder kan variere meget. Lige fra et par stykker og op til flere hundrede i de størst forekommende. Den koloni, der ligger nærmest Trente Mølle, må være den ved Løgismose Skov. En tur på 10 km. i lige linje.

Selv om fiskehejren holder af at bosætte sig og yngle i koloni, har den det bedst med at jage alene. Man kan dog sommetider se flere fugle sammen, som jager ved kysten på lavt vand.

 

Man regner med at ca. 10 % af fiskehejrerne er hos os hele året. Resten trækker sydpå om efteråret, nogle så langt som til Vest Afrika, og kommer igen i forårsmånederne marts - april. Ældre fugle kan dog finde på at komme allerede i februar.

De fleste danske ungfugle foretrækker dog at tage en tur til Tyskland og Holland i vinterhalvåret.  Vi kan så have besøg af artsfæller fra de skandinaviske lande, Rusland og Baltikum.

Fiskehejren er fredet i Danmark.

fiskehejre_i_soeen