Trente

SITE SLOGAN

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Liv i lorten

 

Hvad gemmer der sig i en kokasse, hestepære eller fårelort.  Ta´ med på en grænseoverskriden oplevelse, hvor biodiversitet og naturforvaltning er nøgleordene.

Tag med Naturvejleder fra Trente Mølle på oplevelse i en hel ny verden – en verden der mylder med et liv de færrest havde drømt om. Sammen uddriver klassen i små grupper biller og andre dyr fra en række gødnings typer fra forskellige græsæder. Med udgangs punkt i mødet med vores gødningsbiller, der er blandt vore mest truede insekter, sætter vi fokus på emner som naturvidenskabelig arbejdsmetoder, biodiversitet , naturforvaltning og truede dyrarter. Emnet kan tilpasse flere forskellige faglige områder,

moegdyr 1

Efter en introduktion til området, gennemgår vi hvordan man driver dyrene ud af de forskellige typer lort. Eleverne deles op i små grupper der bliver udstyret med feltudstyr. Uddrivningskar, vand, planteskovle, samleglas, observationsskemaer, plasthandsker, desinfektionssprit, håndklæder  og meget mere. Grupperne går nu på jagt i området og samler biller ind. For nogen er det en meget grænseoverskidene ting at skulle arbejde med lort, men oftes så glemmer de alt om at ”det er ulækkert”, når de først møder det mylder af liv der er i en kokasse. Der indsamles møgbiller, møgkær og møggraver og skarabæer så det er en lyst og vi bestemmer dyr og eleverne overvejer spørgsmål som: Hvordan kan det være at der er forskelle på livet i de forskellige typer af lort og i forskellige aldersstadier af lorten. Hvorfor tror i der er så mange forskellige her og der måske er mindre på en alm. mark? Hvorfor er det fedt at bo i en lort? Hvad kan lorten tilbyde dig som beboer? Derudover berør vi emner som:

  • Truede dyrearter – tiger contra månetorbistLandbrug før og nu. Økologisk/konventionelt landbrug.
  • Biodiversitet – hvorfor er det vigtigt.
  • Tilpasning til et liv i sus og lort, men hvor tingene skal gå meget stærkt, hvis man vil være med.

Efterbehandling

Turen egner sig fremragende til at indgå i forskellige undervisnings forløb omkring de ovenfor nævnte emner, men kan også sagtens stå for en oplevelse i sig selv. Vi anbefaler at man i forbindelse med lejrskoler kobler den sammen med et eller flere af emnerne i pakken ”Hjælp Naturen”

Er i på lejrskole kan vi tilbyde et forløb hvor eleverne som rigtig entomologer prøver at sætte dyr på nål, og klasse kan få en lille samling af de indsamlede dyr med hjem. Her kan vi ikke undgå at komme til at snakke morfologi. I kan også tage dyr med hjem og selv arbejde videre med dem senere (skal blot fryses ned). 

 

moegdyr svannige bakker

moegdyr svannige bakker 2

moegdyr svannige bakker 3

 moegdyr 2 sollerup

 

 

Alderstrin: Fra 4. klasse og op.  

Tidsforbrug: 2-3 timer.

Sted: Trente Mølle er ikke særlig velegnet til denne aktivitet. På Lærkedal er det fint, men helt suverænt er det i Svanninge Bakker.